Kyläkirje

Uusin kyläkirjeemme löytyy aina tältä sivulta. Samainen kyläkirje sekä vanhemmat versiot ladattavina PDF-tiedostoina löytyvät sivun alareunasta. Voit tilata kyläkirjeen sähköpostiisi tästä linkistä.

Järvi-Suomen kylien kyläkirje 5 / 2022

1. Avoimet joulukylät ja joulukalenteri
2. Kylien tarinat heräävät eloon
3. Elämää Etelä-Savossa valokuvakilpailu

4. Suomen surkein kylätie äänestys
5. Etsitään savolaisia

1. Avoimet joulukylät ja joulukalenteri
Järjestääkö teidän kyläyhdistyksenne joulutapahtuman (markkinat, myyjäiset, laulu- tai glögitilaisuus, konsertti, tonttupolku tms.) ajalla 1.–24.12.? Ilmoittautukaa mukaan Avoimet Joulukylät -tapahtumaan. Avoimet Joulukylät on tarkoitettu kyläyhdistysten tai vastaavien yhdistysten järjestämille tapahtumille.

Suomen Kylät toteuttaa yhteistyössä maakunnallisten kyläyhdistysten kanssa Avoimet Joulukylät -konseptin. Tavoitteena on tarjota kylille mahdollisuus valtakunnalliseen ja paikalliseen näkyvyyteen. Kylät saavat käyttöönsä Avoimet Joulukylät -markkinointimateriaalia joulutapahtumien markkinoinnin tueksi. Lisäksi Avoimiin Joulukyliin osallistuvat kylät pääsevät mukaan yhteiselle tapahtumakartalle. Kaikki ohjeet ja materiaalit löytyvät osoitteesta www.suomenkylat.fi/joulukylat/.

Ilmoita tapahtumanne Avoimiin Joulukyliin 21.11.2022 mennessä lomakkeella,

Suomen Kylät julkaisee somekanavissaan valtakunnallisen Joulukalenterin, jossa jokaisena päivänä julkaistaan yhden kylän joulutervehdys. Ilmoittautumisen yhteydessä voit jättää oman kyläsi joulutervehdyksen, joka arvonnan kautta voi päästä joulukalenteriin.

2. Kylien tarinat heräävät eloon
Järvi-Suomen kylät ry on saanut rahoituksen Veej’jakaja Leader ry:ltä Kylien tarinat heräävät eloon AIKU-teemahankkeelle.
Onko Teidän kylää tai asuinalueella tarinaa, jonka haluatte nostaa esiin?  Missä muodossa haluatte tarinan tuoda esille; näytelmänä, logona, valokuvateoksena vain jollain muulla tavoin?  Hankkeen aikana nostetaan esiin eri kylien kasvun ja kehittymisen taustalta löydettäviä ydintarinoita ja ryhdytään muokkaamaan niitä draamalliseen tai kuvalliseen muotoon.

Mukaan tarinoita toteuttamaan valitaan kuusi kylää Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pieksämäen ja Puumalan alueelta. Ilmoittaudu mukaan 31.12. mennessä sähköpostilla tai puhelimitse. Hanke kestää 31.12.2023 saakka.

3. Elämää Etelä-Savossa valokuvakilpailu
Järvi-Suomen kylät ry järjestää kaikille avoimen valokuvauskilpailun, jonka tarkoituksena on tuoda monipuolisesti esiin Etelä-Savon elämää ja maisemia Kilpailuaika 1.6. – 30.12.2022.

Ota osaa Elämää Etelä-Savossa valokuvakilpailuun. Lataa Facebook sivustolle ennen julkaisematon valokuvasi, joka on otettu Etelä-Savossa. Kirjaa näkyviin paikka/kylä ja kunta, jossa kuva on otettu. Kilpailun palkintona on valokuvaukseen liittyviä tuotteita. Palkinnot julkaistaan kilpailun Facebook sivustolla myöhemmin. Julkaise valokuvasi 30.12. mennessä ja olet mukana kisassa.

Kilpailun säännöt tarkemmat säännöt löytyvät Elämää Etelä-Savossa #Ylpeydellä kylästä sivustolta, jonne pääset tämän linkin kautta.

4. Suomen surkein kylätie äänestys
Löytyykö Etelä-Savosta Suomen surkein kylätie?

Suomen Surkeimman Kylätien äänestys on nyt käynnissä Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilla! Käy antamassa äänesi maanantaihin 21.11. mennessä!

Äänestys löytyy tästä linkistä.

5. Etsitään savolaisia
Etsin kasvatustieteen väitöstutkimukseeni vuosien 1990-2015 aikana Savon alueella kyläkoulua käyneitä aikuisia. Kyläkoululla tarkoitan maaseudulla tai harvaan asutulla alueella sijaitsevaa/sijainnutta pientä 1–4-opettajaista koulua.

Erityisesti toivon osallistujia miehistä, mutta otan mielihyvin vastaan myös muiden osallistumisilmoitukset. Tutkin identiteettikehitystä juuri kyläkoulun oppilaiden näkökulmista, ja tutkimusjoukkooni kuuluu tällä hetkellä niin lapsia kuin aikuisia neljän vuosikymmenen ajalta.

Tutkimukseen osallistuminen vie aikaa arviolta 1-2 tuntia/henkilö, ja tutkimus toteutetaan joko etä- tai lähihaastatteluna.
Jos sovit kohderyhmään, laitathan viestiä: niempark@student.jyu.fi

Niina Parkkonen
Doctoral student