Uusin kyläkirjeemme löytyy aina tältä sivulta. Samainen kyläkirje sekä vanhemmat versiot ladattavina PDF-tiedostoina löytyvät sivun alareunasta. Voit tilata kyläkirjeen sähköpostiisi tästä linkistä.
Järvi-Suomen kylien kyläkirje 1 / 2025
1. Etelä-Savon Vuoden 2025 Kylä
2. Järvi-Suomen kylät ry hallitus
3. Etelä-Savon Kyläturvallisuus -valmisteluhanke
4. Kulttuurisisältöjä tarjolla Itä-Suomen kylille
5. Suomen Kylät ry:n kunta- ja aluevaaliohjelmat
1. Etelä-Savon Vuoden 2025 Kylä
Etelä-Savon Vuoden 2025 Kylän haku on nyt käynnistynyt. Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta sekä saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta. Teemana on tänä vuonna osallistuva ja yhteistyötä tekevä kylä. Mitä siis etsimme? Etsimme kylää, joka kehittää kylän toimintaa osallisuuden ja yhteistyön kautta. Kylä joka on löytänyt oman tapansa vaikuttaa yksin ja yhdessä muiden kanssa.
Vuoden Kylä -kilpailun järjestävät yhteistyössä Järvi-Suomen kylät ry ja Etelä-Savon maakuntaliitto. Kilpailuun voi osallistua hakemuslomakkeella tästä linkistä.
Maakunnallisen kisan voittaja julkistetaan maakuntavaltuuston elokuun kokouksessa. Kilpailun voittaja osallistuu Suomen Kylät ry:n järjestämään Suomen Vuoden Kylä -kilpailuun 2026.
2. Järvi-Suomen kylät ry:n hallitus
Järvi-Suomen kylät ry:n ensimmäinen kokous on pidetty ja hallitus on järjestäytynyt seuraavasti:
Anne Käyhkö, Kerimäki puheenjohtaja
Olavi Kietäväinen, Puumala varapuheenjoht.
Kristiina Asikainen, Rantasalmi
Hannamari Autio, Sulkava
Lassi Kousa, Mäntyharju
Anna-Mari Käyhkö, Savonranta
Anneli Pulkka, Hiukkajoki
Raimo Ruotsalainen, Suomenniemi
Kaija Väisänen, Mikkeli
Varajäsenet
Sakari Sallinen, Oravi
Paula Lappi, Pieksämäki
Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä toimii kyläasiamies Mervi Lintunen.
Yhteystiedot löydät yhdistyksen internetsivulta tämän linkin kautta.
3. Etelä-Savon Kyläturvallisuus -valmisteluhanke
Järvi-Suomen kylät ry on saanut rahoituksen Etelä-Savon kyläturvallisuus -hankkeen valmisteluun. Hanke luo yhteisen toimintamallin kyläturvallisuuden edistämiseksi. Se tuo yhteen viranomaiset, kunnat, kolmannen sektorin toimijat ja kyläläiset kehittämään
Etelä-Savoon yhteistä toimintamalli kyläturvallisuustyöhön. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä ja parantaa turvallisuusosaamista.
Mukaan hankekumppaniksi on jo ilmoittautunut useita kyliä eri puolilta Etelä-Savo. Mukaan pääsee vielä ilmoittamalla 15.2. mennessä kiinnostuksesta kyläasiamiehelle osallistumisesta sähköpostilla tai puhelimitse. Mukaan ilmoittautuneille kylille toimitetaan tämän viikon aikana kyselylomake, jolla kar toitetaan sekä tehtyjä toimenpiteitä että toiveita tuleville toimenpiteille.
Jos saamme rahoituksen Etelä-Savon kyläturvallisuus hankkeelle se tarkoittaa mukana oleville kylille hankkeen toteuttamia koulutuksia, kyselyitä, suunnitelmien tekoa, tapahtumia ja turvallisuustoiminnan pilotointia. Hankkeen toteuttamat toimenpiteet ovat kylille ilmaisia tai ne tuotetaan pienen omavastuun turvin. Lisäksi mietimme yhdessä, miten kylänne turvallisuutta ja varautumista voitaisiin kehittää.
4. Kulttuurisisältöjä tarjolla kylille
Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kylillä on mahdollisuus saada kulttuurisisältöä oman kylän kylätalolle tai muuhun kylänne kokoontumispaikkaan vuoden 2025 aikana! Kiertueen mahdollistaa Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella toimiva Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Kulttuuri Itää -kehittämistehtävä yhteistyössä alueiden kyläasiamiesten ja kylien yhdistysten kanssa.
Kylillä on mahdollisuus toivoa sisältöä kolmesta eri vaihtoehdosta. Sisältöjä tullaan toteuttamaan useampia yhden maakunnan alueella. Mikäli kiinnostus ylittää hankkeen budjetin, tuotetta on mahdollista ostaa myös kyläyhdistyksen omakustanteena. Kylien on ilmoitettava kiinnostuksensa palveluun 15.2.2025 mennessä. Mukaan voidaan ottaa vain rajallinen määrä kyliä ja valinnat tehdään ilmoittautumisjärjestyksessä alueellinen yhdenvertaisuus huomioiden.
Kulttuuri Itää -kehittämistehtävä vastaa taiteilijoiden palkkioista ja matkakustannuksista. Kylien yhdistysten vastuulle jää tapahtuman käytännön järjestelyt ja paikallinen viestintä tapahtumasta. Kiertue toteutetaan aikavälillä 15.3. – 30.11.2025.
Kulttuurisisällöt ovat seuraavat:
– Perhetanssit
– Melodiset runokahvit
– Lintuveistos -työpaja
Tarkemmin sisältöihin voit tutustua tämän linkin kautta.
Toiveen pääset ilmoittamaan 15.2. mennessä tämän linkin kautta:
https://asiointi.kuopio.fi/elomake3/lomakkeet/5171/lomake.html
5. Suomen Kylät ry:n kunta- ja aluevaaliohjelmat
Suomen Kylät ry:n vahvistaa kylä- ja korttelitoimintaa, monipaikkaisuutta sekä Leader-ryhmien edun tekemistä ja lähidemokratian puolustamista. Suomen Kylät ry vaikuttaa yli kieli- ja puoluerajojen ja teemme yhteistyötä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa.
Tulevia kunta- ja aluevaaleja varten yhdistys on laatinut kunta- ja aluevaaliohjelmat edistämään kylien kannalta keskeisten asioiden nostamista esiin päätöksenteossa.
Voit ladata ohjelmat käyttöösi Suomen Kylät ry:n sivuilta alla olevien linkkien kautta:
Kuntavaaliohjelma
Aluevaaliohjelma
Nostetaan vaaleissa keskusteluun kylien toiminnan kannalta keskeisiä asioista ja vaikutetaan päätöksentekoon tulevaisuudessa.
VANHAT KYLÄKIRJEET PDF-TIEDOSTOINA
2024
Kyläkirje 3 / 2024
Kyläkirje 2 / 2024
Kyläkirje 1 / 2024
2023
Kyläkirje 1 / 2023
Kyläkirje 2 / 2023
2022
Kyläkirje 5 / 2022
Kyläkirje 4 / 2022
Kyläkirje 3 / 2022
Kyläkirje 2 / 2022
Kyläkirje 1 / 2022
2021
Kyläkirje 5 / 2021
Kyläkirja 4 / 2021
Kyläkirje 3 / 2021
Kyläkirje 2 / 2021
Kyläkirje 1 / 2021
2020
Kyläkirje 6 / 2020
Kyläkirje 5 / 2020
Kyläkirje 4 / 2020
Kyläkirje 3 / 2020
Kyläkirje 2 / 2020
Kyläkirje 1 / 2020